Vadba z utežmi preprečuje diabetes in prekomerno težo

Vadba z utežmiRaziskave kažejo, da anaerobna vadba izboljša občutljivost na inzulin ter odzivnost mišičnega in maščobnega tkiva na inzulin.

Kdaj je to še posebej pomembno? Pri posameznikih s prekomerno telesno težo, ki imajo povečano inzulinsko rezistenco.

Številne raziskave so pokazale, da predebeli posamezniki, ki izvajajo redno, dinamično anaerobno vadbo, izboljšajo svojo občutljivost na inzulin. Super novica je, da zgornji podatek velja tudi za otroke, saj je inzulinska rezistenca povezana s patofiziološkimi posledicami debelosti in nastankom sladkorne bolezni tipa II pri otrocih.

anaerobna vadba

Izsledki raziskav kažejo, da se z dvotedenskim izvajanjem anaerobne vadbe v obdobju 16 tednov bistveno izboljša občutljivost na inzulin. Občutljivost za inzulin pa ni pomembna le za predebele posameznike, pač pa tudi za starejše ljudi, ki nimajo povečane telesne teže. Staranje je namreč povezano z izgubo mišične mase (sarkopenija). S starostjo povezane spremembe v mišični masi povečajo tveganje inzulinske rezistence in nastanka sladkorne bolezni tipa II.

Da strnem, vadba za mišično moč oz. anaerobna vadba poveča občutljivost na inzulin pri:

✅ zdravih starejših ljudeh
✅ diabetikih
✅ starejših kroničnih bolnikih
✅ zdravih posameznikih


Upam, da te je tale objava dokončno prepričala, da so treningi z utežmi ZELO POMEMBNI ZA TVOJE TELO. A vnovič poudarjam, da jih je potrebno prilagodit posamezniku glede na njegovo zdravstveno kartoteko, specifiko in želje.


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat