Fit namig: živilo, ki pospešuje tvojo prebavo, ima zdravilne učinke in pomaga pri hujšanju

2022 12 cimet 01Te zanima , katero živilo je tisto, ki je absolutni zmagovalec za tvojo prebavo, ima poleg tega nešteto zdravilnih učinkov in ti hkrati pomaga shujšati? Priznaj, da se sliši super in  verjetno te zelo zanima odgovor.

Zdravilna rastlina, ki se ji danes posvečamo, je proso. Proso pospešuje potenje in odvajanje vode. Proso je naraven antibiotik. Vsaj en tedenski obrok, v katerem bo tudi proso, preprečuje razvoj gnilobnih bakterij, čisti črevesje in razstruplja telo.

Ker proso ne vsebuje glutena, je primerno tudi za bolnike s celiakijo in vse tiste, ki so preobčutljivi na gluten.

Proso vsebuje razmeroma veliko beljakovin (10 g beljakovin na 100 g prosa), od tega kar osem esencialnih aminokislin, zato je zelo pomembno živilo tudi v vegetarijanski in veganski prehrani. Ker vsebuje veliko beljakovin in ima nizek glikemični indeks, je idealna za posameznike, ki želijo izgubiti odvečno telesno težo ali za tiste, ki redno prisegajo na zdrav življenjski in prehranski slog.

Najbolj znan in morda tudi najbolj enostaven obrok za pripravo jedi, ki vsebuje proso, je prosena kaša. Mnogi jo imate na jedilniku vsak dan, drugim pa toplo priporočam, da jo dodajo v svoj jedilnik, saj je odličnega okusa in polna zdravilnih učinkovin.

Redno uživanje prosene kaše vam pomaga izboljšati prebavo in s tem tudi vaše celostno zdravje. Neredna prebava, ki preraste v kronično težavo, lahko namreč vpliva na razvoj resnih bolezni. Kuhano proseno kašo pa sicer lahko uporabljamo na nešteto načinov - kot prilogo, glavno jed ali sladico.

2022 12 cimet 01

Proso vsebuje močne antioksidante. Pozitivno vpliva predvsem na ledvice in jetra, saj z odstranjevanjem škodljivih snovi iz telesa preprečuje preobremenjenost omenjenih organov.

Prosena kaša je zagotovo najbolj znana po tem, da se pogosto priporoča tistim, ki imajo težave s prekomernim izpadanjem las. Če se bo redna kaša pogosto znašla na vašem jedilniku, bodo postali vaši lasje močnejši in gostejši, izpadanje pa se bo umirilo.

To je povezano predvsem z dejstvom, da je prosena kaša eden najboljših virov vitaminov iz skupine B, vsebuje pa tudi številne minerale, ki so nujni za zdrave in lepe lase. Uživanje prosene kaše je poleg tega zelo koristno tudi za vse, ki imate težave s kožo ali z nohti.

Kako lahko prosena kaša predstavlja zdravo sladico odličnega okusa, sem že pisala v enem izmed receptov, ki si ga lahko prebereš na spodnjem linku:
https://www.fitformula.si/recepti/proteinska-rafaello-prosena-kasa-s-cimetom?fbclid=IwAR0cuOPM6Jhe2JX0t3X38eB23Uzl2M9_ilsomEcOIz5e3Oy9doEMVJ1JY5Q

Takšna proteinska rafaello prosena kaša predstavlja odličen obrok za zajtrk ali pa malico, saj vsebuje kvalitetne OH, beljakovine in zdrave maščobe, torej spekter vsega, kar naše telo v 1 obroku potrebuje.


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat