Zakaj ženske hujšajo počasneje od moških?

2022 08 hujsanje moski zenskeMorda tokrat zate nimam najboljše novice. Verjetno si kot vse ženske tudi ti želiš slišati skrivnosten recept, kako čim prej izgubiti odvečne kilograme in se znebiti maščobnih zalog na trebuhu, nogah, rokah in zadnjici? Naj te razočaram – skrivnostnega recepta ni, edina rešitev zate je sprememba življenjskega sloga brez ekstremnih diet, torej uvedba uravnotežene prehrane ter rednega gibanja (tako aerobne kot tudi anaerobne vadbe).

Si kdaj pri partnerju opazila, da bistveno hitreje izgubi odvečne zaloge kot ti? Da je projekt hujšanja zanj mala malica, medtem, ko se ti mučiš in mučiš, kilogrami pa gredo le počasi dol…? Pa je res tako, da moški hujšajo hitreje kot ženske in zakaj?

Znanstvene raziskave kažejo na to, da moški zares izgubljajo težo hitreje kot ženske, razlogov za to pa je več. Eden izmed poglavitnejših vzrokov za to je, da imajo moški več hormona testosterona kot ženske, pri čemer navedeni hormon v veliki meri vpliva na (hitrejšo) izgubo odvečnih kilogramov. Prav tako imajo moški več puste mišične mase kot ženske, kar pomeni, da imajo hitrejši metabolizem. Mišice so namreč največji porabnik energije v telesu, kar pomeni, da moški pri enaki aktivnosti porabijo več kalorij.

Telesna sestava moškega in ženske se v osnovi razlikujeta v tem, da imajo ženske relativno več maščobnega tkiva kot moški, moški pa imajo več puste telesne mase (mišice, ligamenti, kosti). Ker so mišice težje od maščobe, torej ne govorimo toliko o hitrejšem hujšanju in zmanjšanju telesne mase, ampak o hitrejši spremembi telesne sestave pri moških.

Na kopičenje odvečnih maščob vplivajo tudi starost, spol in pa genetski zapis. Za primerjavo: telesna sestava moških in žensk se razlikujeta v odstotku maščobe - moški naj bi imeli od 12 do 15 odstotkov telesne maščobe, medtem ko je normalen odstotek maščobe pri ženskah višji, in sicer od 20 do 25 odstotkov. Pri ženskah gre višji odstotek telesne maščobe pripisati prsim in vplivu ženskega spolnega hormona estrogena, ki telo pripravi na nosečnost.

Kje se najraje nalaga odvečna maščoba glede na spol? Raziskave kažejo , da na splošno moški bistveno več maščobnih zalog kopičijo v predelu trebuha kar jim daje jabolčno obliko, ženske pa velik del maščobnih zalog shranjujejo v bokih in stegnih, kar jim daje obliko hruške.

In kakšna je rešitev za ženske, ki želijo hitreje izgubiti odvečno maščobo? Ob tem, da je potrebno v svoj vsakdan uvesti redno gibanje in poskrbeti za uravnoteženo prehrano je pomembno tudi to, da aerobnemu (t.i. kardio) treningu kot je npr. tek, dodamo tudi trening z utežmi oziroma anaerobni trening. S pomočjo anaerobnega treninga ženske pridobijo mišično maso, na ta način pa hitreje kurijo odvečno maščobo zaradi hitrejšega metabolizma, hkrati pa pridobijo vitkejšo postavo. Če treningu z utežmi ženske dodajo še uravnoteženo prehrano (zadostna količina beljakovin, kompleksnih ogljikovih hidratov ter zdravih maščob), bodo takšne posameznice hitreje izgubljale maščobo.

Ali me mora biti kot žensko strah, da v svoj trening uvedem trening z utežmi? Nikakor NE! Dejstvo je, da veliko žensk ne želi trenirati z utežmi, in sicer predvsem iz strahu, da bi dobile mišičasto telo kot ga imajo moški, ki redno trenirajo z utežmi. A naj te pomirim: lahko si povsem brez strahu, to se ne bo zgodilo! Tudi moški morajo za pridobitev puste mišične mase veliko in pravilno trenirati z utežmi, da bi pridobili veliko mišične mase. Ženske pa tudi z veliko treninga z utežmi in pravilno prehrano ne bodo nikoli pridobile toliko mišične mase kot moški.

Zato rešitev za hitrejšo izgubo kilogramov: kombinacija aerobnega in anaerobnega treninga ter kakovostna prehrana.  V kolikor boš v svoj vsakdan uvedla te spremembe, bodo rezultati hitro tukaj in hujšanje bo bolj enostavno kot kadarkoli prej.


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat