Najboljših 5 trikov za ekspresno izgubo kilogramov

2021 05 recepti zadnja vecerja 01Priznam, v poplavi raznoraznih informacij oziroma »nasvetov« kako hitro izgubiti odvečne kilograme, je še meni težko razločiti zrno od plevela. Kaj šele laiku, ki nima pojma in bi želel le priti do najbolj verodostojne informacije, torej do napotka, ki bo v praksi dejansko deloval.

Zato, da ti pomagam in predvsem, da boš imela tale list pred seboj, ko se boš odločila za spremembo življenjskega sloga (ki vključuje tudi izgubo kilogramov v kolikor je teh preveč). Nasveti so na videz zelo enostavni, najtežje pri njihovem upoštevanju pa je, da ti »pridejo« v kri in da lahko svoj vsakdan organiziraš tako, da jih boš čim več lahko upoštevala.

Vsi spodaj našteti nasveti so plod mojega bogatega strokovnega znanja s področja telesne vadbe in prehranskega svetovanja za ženske.

PIJ ZADOSTI TEKOČINE (VODE):

pitje zadostnih količin vode ustvarja namreč občutek sitosti, nekateri si ob uživanju obrokov celo pomagajo na način, da ob obroku spijejo kozarec ali dva vode, zaradi česar pospešijo prebavo in posledično je količina zaužite hrana manjša kot bi morda bila sicer. S tem, ko z vodo zapolnimo želodec, naši možgani prejmejo signal, da želodec ni več tako prazen kot prej, ko smo npr. občutili močan občutek lakote. Na ta način v bistvu nekoliko izigramo možgane, da bi se izognili kakšnemu dodatnemu obroku. Smernic koliko vode naj bi dnevno zaužil odrasel posameznik dejansko ni, je pa priporočljivo, da odrasla oseba spije med 2 in 3 litre vode dnevno, pri čemer je količina spet odvisna od mnogo različnih dejavnikov (spol, starost, aktivnost, prehranski slog ipd.).

V SVOJ RITEM VPELJI TELESNO AKTIVNOST:

telesna aktivnost je vsekakor eden izmed predpogojev za izgubo odvečnih kilogramov. Kakšna naj bo in koliko je zadošča, da se proces hujšanja pohitri, je odvisno od mnogih dejavnikov oziroma okoliščin (spol, starost, urejenost prehrane, genetika ipd.). Vsekakor je pomembno, da si za začetek izbereš treninge pod nadzorom strokovnjaka za telesno vadbo žensk, saj bodo s tem rezultati prišli hitreje, z drugimi besedami: hujšanje bo učinkovitejše. Ne izberi telesne vadbe po liniji najmanjšega odpora (npr. tek ni vedno najboljša rešitev kot tudi ne obisk fitnes centra ter vadba brez koncepta), pač pa premisli in izberi tisto, kar je zate najbolj optimalno.

POVEČAJ VNOS BELJAKOVIN V PREHRANI:

Beljakovine so makrohranilo, ki so v večini primerov najbolj zapostavljeno hranilo, saj velika večina beljakovin ne zaužije dovolj. V primerjavi z maščobami ali ogljikovimi hidrati beljakovine potrebujejo za prebavo več energije: približno 20-30 odstotkov kalorij iz beljakovin je potrebnih za njihovo prebavo in le-te izgorijo kot toplota (termogeneza). Pri ogljikovih hidratih ta učinek znaša le približno 5 do 10 odstotkov njihove kalorične vrednosti. Beljakovino se še posebej pomembno za izgradnjo in vzdrževanje mišične mase, kar pomeni, da je njihov zadosten vnos še posebej pomemben. In še podatek, ki te bo dobesedno šokiral: več beljakovin pomeni hitrejša izguba kilogramov, saj več mišične mase poenostavljeno pomeni manj maščobnih zalog.

V SVOJEM JEDILNIKU POVEČAJ DELEŽ VLAKNIN:

poleg drugih prednosti, ki jih ima vnos vlaknin v naše telo, je njihovo uživanje pomembno tudi v procesu hujšanja. Kot sem že večkrat pisala, rešitev za hujšanje seveda ni v raznih hitrih dietah, ki obljubljajo čudeže, ampak mora celoten proces hujšanja potekati počasi, če želimo doseči zares dolgotrajne rezultate. To pa seveda pomeni predvsem uravnoteženo prehrano, ki mora vsebovati tudi čim več vlaknin. Uživanje živil, ki so bogata z vlakninami, vas bo namreč precej hitreje nasitilo, ne da bi morali za to zaužiti ogromno kalorij. Živila, ki vsebujejo visok delež vlaknin, so npr. sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice in stročnice.

IZOGIBAJ SE SLADKORJU IN »SLABIM« MAŠČOBAM:

Vem, da ni realno, da iz svojega jedilnik črtaš vse izdelke, ki vsebujejo sladkor in pa maščobe, je pa dobro, da nekatere izdelke, ki so bili še nedavno na tvojem jedilniku, omejiš. Izogibaj se sladkim pijačam, sladicam z visokim deležem sladkorja, sladkim pekovskim izdelkom, predelanim mesnim živilom, ocvrti in zamrznjeni hrani ter raje izberi sladico, ki je slajena s sladilom, med maščobami pa izberi ribe, semena, oreški, listnata zelenjava, avokado in olivno olje.


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat