Kako varna je vadba za otroke?

2021 09 otrokVedno več se lahko preberi tudi o otrocih in telovadbi. Nekateri zagovarjajo stališče, da je telovadba za otroke zdrava in nujna, spet drugim se naježijo dlake, ko slišijo o tem in trdijo, da nikakor ni primerno za otroke, da telovadijo. In kje je resnica?
 

Dejstvo je, da je vedno več otrok s prekomerno težo, ki imajo zato večje tveganje za hipertenzijo, povišan holesterol in diabetes tipa II, kot tudi za astmo, hepatično steatozo (maščobna degeneracija jeter) in spalno apnejo (občasno prenehanje dihanja med spanjem). Svoje je naredila še epidemija koronavirusa, ki traja že 2 leti in je gibalne možnosti in motorične ter atletske sposobnosti otrok le še poslabšala. Tu so namreč še psihosocialni dejavniki (diskriminacija, nizka samozavest, slabši socialni razvoj itd.).

Torej nekako, da strnem - za otroke je telovadba primerna, seveda glede na njihovo starost ter relevantne okoliščine (morebitne zdravstvene težave ipd.). Zanje so primerni vsi tipi vadbe (aerobna, anaerobna, za gibljivost), pozitivni učinki pa so boljši kardiovaskularni fitnes, zdrave kosti, manjša dovzetnost za pridobitev telesne teže, boljša glukozna toleranca in manjše tveganje za kasnejši razvoj zdravstvenih težav.
Ali bo vadba otroku škodovala❓❓Otroci imajo podobno sposobnost kot odrasli za uporabo takojšnjega anaerobnega energijskega sistema. Kratko intenzivno vadbo prenašajo podobno kot odrasli, vendar si hitreje opomorejo. Na dolgo aerobno vadbo s srednjo intenziteto pa so dobro adaptirani, ker bolj učinkovito uporabljajo metabolizem. NIKAKOR pa naj otrok ne telovadi zelo intenzivno, sploh pa ne z velikimi obremenitvami (tudi zaradi nevarnosti poškodb!).
Super je, da ste kot starši otroku zgled in da pri vas vidi, da sta gibanje ter zdrava prehrana zelo pomembni življenjski vrednoti. Tako vas bo slej ko prej pričel posnemati in namesto, da bo preživljal svoj prosti čas na telefonu ali tablici, slednjega raje namenil gibanju oziroma zdravemu življenjskemu slogu. Že s tem je po mojem mnenju naše poslanstvo opravljeno.
💚 Zavedati se moramo, da smo prav starši našim otrokom namreč najboljše in najbolj čisto ogledalo 💚
rsz 120210722 163631

Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat