DIASTAZA RECTUSA - kaj je in zakaj nastane?

diastaza rektusaKer je diastaza rektusa  dejansko največkrat postavljeno vprašanje s strani mamic po porodu, bomo še 1x osvežili znanje o njej

Pomeni razmak preme trebušen mišice (m.rectus abdominis). Največkrat se pojavi med nosečnostjo in porodom, pogosto pa tudi pri ženskah, ki še niso rodile (predvsem pri profesionalnih športnicah) in pa moških. Med nosečnostjo zaradi rasti trebuha pride do razmika notranjih trebušnih mišic. Gre za to, da se prema trebušna mišica (rectus abtominus), ki poteka čez celo dolžino trebuha, torej od prsnice so sramne kosti, razmakne. Zanimivost: diastaza rektusa se pojavi pri kar 2/3 nosečnic v zadnjem trimesečju nosečnosti 

Ni tako pomembno koliko prstov diastaze lahko zatipamo, ampak Sama globina prsta ki se ugrezne, ki pa je odvisna od genetske predispozicije samega vezivnega tkiva posameznice.

diastaza rektusaPoznamo:

NEGATIVNO DIASTAZO (koža na trebuhu se ob določenemu gibu potegne noter kpt kakšen vakum)
POZITIVNO DIZASTAZO (na trebuhu je ob določenem gibu viden GREBENČEK)

Vzrok za nastanek diastaze rektusa? Nepravilni gibalni vzorci pri vsakdanjih opravilih, posledica česar je pobečan pritisk v trebušni votlini. Tako se vezivno tkivo, ki veže obe strani preme trebušne mišice, loči. Diastaza rektusa sicer sama po sebi ni boleča, je pa škodljiva, saj zmanjšuje stabilizacijo trupa, na ta način pa tudi organi, ki ležijo v trebušni votlini, izgubijo zaščito. Mišice, ki imajo sicer funkcijo, da podpirajo naš hrbet in naše organe, so oslabljene, kar lahko vodi v:

➡️ kronične bolečine v ledvenem delu hrbtenice,
➡️ nepravilno delovanje celotnega ledveno-medeničnega kompleksa,
➡️ nastanek trebušne kile in
➡️ urinsko inkontinenco.

Diastaza rektusa v nosečnosti poslabša telesno držo in povzroča ogromen trebuh, v določenih primerih in ob prisotnosti določenih indikacij pa lahko vodi tudi v porod s carsko sekcijo, saj nosečnica nima več moči v trebušnih mišicah, ki so potrebne za naravni porod, otrok pa se ne spušča pravilno, ker je zamaknjen. S pravilnimi vajami in ozaveščanjem pravilnih položajev v vsakdanjem življenju (pravilno vstajanje, hoja, dvigovanje bremen ipd.) boste prispevale k temu, da se diastaza rektusa v nosečnosti pretirano ne poveča, posvem preprečiti pa je sicer ne moremo, saj jo ima velika večina nosečnic in mamic po porodu.

Pomembno je, da ste redno telesno aktivne celo življenje, med (in po) nosečnostjo pa telesno aktivnost prilagodite in se izogibajte neprimernim vajam (rotacije trupa v položajih, kjer prekomerno obremenimo ledveni del hrbtenice, tek, skoki in poskoki).

Hkrati pa je zelo pomembno da po porodu TAKOJ začnemo s pravilnimi gibalnimi zvorci , mehaniko gibanja skozi dan,(vstajanje, odlaganje dojenčka, pobiranje predmetov), in kasneje pravilno krepitvijo mišic trupa, ki vam zagotovijo super rezultate pri sanaciji prpmoblematike!

Pa nič se ustrašit, diastaza rectusa ni bavbav in se jo da zelo lepo sanirati, tudi estetsko. Zato le pogumno.

Priporočamo program:


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat