Tihi ubijalec kot glavni razlog za nastanek možganske kapi

2021 05 otezi nosecnost 00Najprej ena zanimivost - ali si vedela, da je glavni vzrok nastanka hemoragične možganske kapi ruptura žile v možganih, slednje pa povzroči previsok krvni tlak, ki povzroči anevrizmo v arteriji, ki poči. Možganska kap je nenadna smrt dela možganskih celic zaradi pomanjkanja kisika.
Glavna vzroka za nastanek možganske kapi:
 
- blokada ožilja (vaskularna ali ishemična kap), ki ovira dotok krvi v tkivo
- ruptura arterije (hemoragična kap), ki povzroči krvavitev v možganih
 
Ishemična kap se pojavi veliko pogosteje, nekje v 80 % primerov. Vzrok zato je embolija ali ateroskleroza. Nalaganje lipidov povzroči nastanek plaka, kar zoži žilo in povzroči turbulentno prehajanje krvi skozi stenozo. To poškoduje žilo in posledično se aktivirajo trombociti, ki se prilepijo na površino plaka in sčasoma tvorijo fibrinski strdek. Bolj se žila oži, večja je ishemija tkiv distalno, to pa povzroči odmiranje tkiva. Embolične kap nastane, ko se tromb odlepi in potuje distalno. Približno polovico embolij povzroči atrijska fibrilacija, ostale pa disfunkcija levega prekata po miokardnem infarktu in embolusi iz arterij.
 
Kako telesna aktivnost vpliva na potencialni nastanek možganske kapi? Raziskave ali študije ugotavljajo, da telesna aktivnost znižuje visok krvni tlak, ki je glavni vzrok za nastanek možganske kapi- Ne govorijo zaman, da je visok krvni tlak tihi ubijalec. Vsekakor je do določene mere genetsko pogojen, a predvsem in v večji meri pa je odvisen od tvojega življenjskega sloga. In telesna aktivnost, uravnotežena prehrana in nasploh zdrav življenjski slog so veliki sovražniki možganske kapi.
Zato bodi aktivna in živi zdravo. Da boš na stara leta SUPER WOMEN

Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat