Teniški komolec

2021 08 teniski komolec 01Strokovno gre za vnetje pokostnice na narastišču mišic iztegovalk na zunanji strani komolca. Kljub zanimivemu imenu in avtomatskemu povezanju s tenisom gre za poškodbo, ki vas lahko doleti tudi, če še nikoli niste držali v roki teniškega loparja. Zanjo je značilna pekoča in ostra bolečina na zunanjem delu komolca, točneje na mestu, kjer se mišice podlahti s svojimi kitami povezujejo z nadlahtnico. Poškodba je zelo neprijetna in dejansko lahko prizadene vsakogar izmed nas.
Pomembno je, da se zavedate, da vas bolečina pri teniškem komolcu lahko zelo ovira tudi pri vsakodnevnih aktivnostih, saj gre za preobremenitveno poškodbo zaradi dalj časa trajajočih nepravilno razporejenih sil v roki. Zakaj pride do teniškega komolca? Najbolj pogosto zaradi ponavljanja gibov, kakršni so značilni za udarec pri tenisu, a slednji še zdaleč ni edini vzrok.
 
Vzrokov za teniški komolec je namreč več - do njega lahko pride tudi pri drugih športih, ki vključujejo lopar (badminton, squash), pri nepravilnem izvajanju vaj v fitnesu, pa tudi nekaterih dejavnostih, pri katerih prihaja do ponavljajočih se gibov roke, sploh ob gibu dlani navzgor od podlage. Še zdaleč pa s to poškodbo nimajo težave samo športniki, saj je pogosto povezana z opravljanjem določenih poklicev (delo z računalnikom, slikarji, tesarji, delo kozmetičarke, ipd.).
 teniški kpng
Na zunanji strani komolca se pojavi bolečina, ki je še očitnejša pri stiskanju prstov in premikanju zapestja. Bolečini se pridruži še zmanjšana moč prijema, mesto pa je boleče na dotik. Bolečina se prenaša iz narastišča v podlaht. Bolečina je posledica preobremenitvenega vnetja skupnega narastišča kit na zunanji strani komolca in je navadno kar precej moteča, včasih tako zelo, da močno ovira vsakodnevne aktivnosti. Je nenadna ter sunkovita in to že pri majhnih prijemih, kot je na primer dvig skodelice ali pisala.
 
Kako se teniški komolec zdravi? V zgodnji fazi lahko bolečine izzvenijo že ob počitku, pri katerem okončino po možnosti imobiliziramo, oboleli predel pa primerno hladimo ter jemljemo protivnetna zdravila. Zelo pomaga npr. tudi uporaba protivnetnih mazil. V kolikor pa težave ne izzvenijo v določenem času oob predpostavki počitka in pravilne "domače" obravnave, pa se vsekakor priporoča strokovno obravnavo.

Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat