Zakaj je zajtrk tako zelo pomemben? Ponoči ne jemo in tako postimo naše telo več kot osem ur. Ko vstanemo, preidemo iz stanja, ko smo porabili zelo malo energije, v stanje, ko nenadoma potrebujemo veliko energije. Zaloge glukoze so izpraznjene, potreba po energiji v možganih in mišicah se poveča. Energijo s takoi zagotovimo z zajtrkom, s katerim naj bi zaužili med 15 in 25 odstotki vse potrebne dnevne energije.
3 PRIMERI KVALITETNEGA in URAVNOTEŽENEGA ZAJTRKA
GRŠKI JOGURT (0% m.m.) ali SKYR z ovsenimi kosmiči (fino mletimi) ter dodatkom banane, naribanega koščka temne čokolade (vsaj 85% kakva ali brez dodanega sladkorja). Opcijsko: žlica organskega (100%) arašidovega masla.
Količine: jogurt/skyr 1 skodelica (cca. 200g), ovseni kosmiči (30g), 1 košček temne čokolade, 1 banana, 1 žlica arašidovega masla.
Energijska vrednost: 430 Kcal (36% OH, 40% B, 24% M)
UMEŠANA JAJCA S PARMEZANOM IN PARADIŽNIKOM + 1 kos domačega polnozrnatega kruha (pirin, ržen, ovsen).
Na ponvi narediš vmešana jajca, dodaš jim na koščke narezan paradižnik ter nariban parmezan. Zraven postrežeš kos polnozrnatega kruha.
Količine: 2 jajci, 1 paradižnik, 20g parmezana Grana Padano (ali drugega).
Energijska vrednost: 470 Kcal (30% OH, 36% B, 34% M)
RAFAELLO PROSENA KAŠA S KOKOSOM
Na mleku (1,5% m.m.) skuhaš proseno kašo, opcijsko ji dodaš merico proteinov v prahu (najbolje okus vanilija) ter kokosovo moko (1-2 žlici); Ko je prosena kaša kuhana, jo posipaš z mandlji. Za še boljši okus lahko dodaš pečeno banano (banano prerežeš na polovico in jo spečeš na kokosovem maslu, na vsaki strani 1 minuto).
Količine: 1 skodelica (cca. 150g).
Energijska vrednost: 550 Kcal (42% OH, 31% B, 27% M)