Zakaj indeks telesne mase ni optimalna metoda za ugotavljanje stanja tvojega telesa?

2021 10 indexVerjetno se še spomniš kako so nam v osnovni šoli merili kožne gube in nas tehtali ter merli, da so lahko zračunali naš ITM (indeks telesne mase). In prav ta indeks je bil svetišče vsega, iz katerega so potem potegnili zaključke o "primernosti" tvojega telesa.

Ampak z olajšanjem ti lahko razkrijem, da je ugotavljanje telesne maščobe s pomočjo ITM dokaj nenatančna metoda...Zakaj?

ITM je količnik med težo v kilogramih in višino v metrih na kvadrat. Kot napisano je metoda merjenja z ITM precej pomanjkljiva, ker v oceno ne vključi telesne sestave. Na primer, res je, da imajo osebe z veliko mišične mase manjšo maso telesne maščobe, vendar lahko kljub temu spadajo v zelo rizično kategorijo zaradi njihovega razmerja višina – teža. Po drugi strani pa lahko nekdo z malo mišične mase spada v manj rizično skupino, pa čeprav ima nezdravo telesno sestavo. Kar en velik non-sense, kaj meniš ti?

Tudi nekatere meritve višine zmanjšajo natančnost ocene. Posamezniki, ki v višino merijo manj kot 150 cm, imajo višje ITM rezultate, kot bi morda namigovala količina njihove telesne mase.

In da ne bomo samo kritizirali metode merjenja z ITM, lahko izpostavim tudi nekatere pozitivne lastnosti navedene metode. Indeks telesne mase je natančnejša metoda napovedovanja tveganja kot sama teža in jo tudi laiki lahko relativno enostavno izračunajo. Ker za moške in ženske obstajajo enake tabele, so izračuni univerzalni in hitro pridobljeni, kar omogoča lažje sledenje spremembam.

Kako se sploh izračuna ITM? ITM predstavlja količnik med težo in višino v m2.

Kaj nam kažejo posamezne vrednosti ITM

➡️ idealni ITM: 22 kg/m2 za moške in 21 kg/m2 za ženske
➡️ vrednosti med 18,5 in 24,5 kg/m2 spadajo med "zdrave"
➡️ ITM nad 25: poveča se tveganje za zdravje
➡️ ITM nad 27 možnost nastanka največ z zdravjem povezanih zapletov
➡️ ITM pod 18,5 pomeni podhranjenost
➡️ ITM nad 30 kg/m2 pomeni debelost.

Vsekakor ti preveč ne svetujem, da se zatekaš k ocenjevanju svojega telesa s pomočjo metode ITM, ti pa lahko služi kot neka osnovna orientacija kje približno se nahajaš.

rsz 20210430 144455


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat