Treningi za celo telo ali izolacijski treningi?

2021 08 trening 01Hja, to je večna dilema. Večina vadečih ima še zmeraj v glavi sledeči načrt treningov: ponedeljekk - prsa+biceps, sreda - hrbet in trebuh, četrtek - noge in petek kar še ostane (tole seveda velja za moške, za ženske pa ni kakšne posebne znanosti) Vsi treningi obvezno vključujejo rit, noge in trebuh.
Zelo malokrat pa (na žalost) vidimo, da ženske delajo tudi vaje za zgornji del telesa. Pa je sploh smiselno treninge zasnovati na način, da jih delimo glede na mišične skupine? Če mene vprašate, TEGA NE PRIPOROČAM.
Zakaj?
 
1. Izolacijski treningi za posamezno mišilno skupino pomenijo, da se v določenem treningu krepi samo določena mišica, ampak dejstvo je, da ne potrebujemo za npr. prsa (fantje) ali pa rit (ženske) 5 različnih vaj, da bomo mišico na polno obremenili in jo povečali/naredili bolj vzdržljivo. To je NAPAČEN pristop. Za posamezno mišično skupino je povsem dovolj 1 (max. 2) vaji, ki sta KVALITETNO in PRAVILNO izvedeni - rezultat bo enak kot če bi naredili 5 vaj s to razliko, da boste prihranili čas.
 
2. Čas - kdo ima v današnjem svetu čas trenirati po zgornjem principu, torej vsak dan svojo mišično skupino? No mogoče imajo ta čas npr. upokojenci, falirani študentje, dijaki, brezposelni. Ampak povprečen odrasel posameznik tega časa nima, sploh ženske ne (ki imamo ponavadi več posla tudi z otroci). Torej kvaliteten trening za celo telo vam bo prihranil ogromno časa, ki bi ga sicer po nepotrebnem zgubljali v fitnesu.
 
3. Trening za celo telo, če je kvaliteten, bo pomenil boljše rezultate kot pa izolacijske vaje za krepitev posameznih mišični skupin, saj bo vaše telo bolj simetrično in posledično lepše oblikovano. Brez potrebe z izolacijskimi treningi posamezniki dajejo prevelik poudarek samo določenim mišičnim skupinam, ki so nadpovprečno razvite, medtem, ko določene mišice ostajajo neokrepljene in neoblikovane.
 
4. S treningom za celo telo krepimo funkcionalnost telesa, zato vključimo čimveč kompleksnih vaj, ki vključujejo več gibalnih vzorcev, kar po domače pomeni, da lahko z eno samo vajo krepimo več kot 1 mišico hkrati. To pa je super, saj prihranimo čas in se naučimo izvedbe tudi bolj kompleksnih vaj kot pa je le vadba po trenažerjih ali z utežmi.
 
Za potrebe real life-a je moje mnenje, da zadostujejo treningi 2x tedensko - če takrat naredite kvaliteten trening in daste vse od sebe, boste s tem naredili več kot pa če vadite vsak dan in to narobe in brez vizije.
treningi za celo telo

Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat