Telesna vadba po preboleli koroni

2021 04 vaje za koroni 00Na žalost je danes situacija takšna, da vsi že poznamo koga, ki je prebolel tale super nadležni koronavirus, ki nam res ne prizanaša.
Veliko je o koronavirusu še tudi neraziskanega, zato bomo verjetno šele v prihodnosti vedeli kakšno škodo le-ta povzroča telesu tistega, ki je virus prebolel. Ker pa je med obolelimi tudi veliko mladih, športno aktivnih, se vse bolj tud zastavlja vprašanje kako in kdaj začeti s športno aktivnostjo po prebolelem virusu?
Predvsem velja pravilo, da zares POSLUŠAJTE SVOJE TELO! Začnite postopoma, ko se vam umirijo simptomi (navadno je to nekje po 14 dneh, ni pa to nujno) in se počutite dobro. Začnite s sprehodi, vsak dan poskušajte malo več, pri tem pa spremljajte reakcijo svojega telesa. Če se telo ne odziva dobro (se vam simptomi povrnejo po naporu) potem je morda čas, da telo na napor še ni pripravljeno in je čas za počitek.
covid vadba
 
The Hospital for Special Surgery (HSS) Sports Medicine Institute in New York City je nedavno objavila smernice varne vadbe po prebolelem covidu, pri čemer se smernice razlikujejo glede na to, ali ste bili asimptomatski oz. kakšne simptome ste imeli med boleznijo. Splošno pravilo pa je, da naj bi počakali nekje 1 teden od konca simptomov ter se nato počasi vrnili k športni aktivnosti, pri čemer velja pravilo, da 1. teden vadite nekje na 50% vaše prejšnje telesne aktivnosti, če je vse ok, 2. teden povečate na 60%, nato na 70% in tako dalje ste v parih tednih na stopnji vaše prejšnje telesne aktivnosti. Predvsem pa NE HITITE!
 
Koronavirus je nepredvidljiv virus, ki očitno pušča tudi trajne posledice telesu prebolelih. Zato, če si športno zelo aktivna, morda pred začetkom aktivnosti ni odveč niti en preventivni pregled krvi, srca in pljuč, da se boš varno lahko vrnila v šport.

Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat