So beljakovinske čokoladke res zdrav prigrizek ali le marketinški nateg?

Verjetno je skoraj ni med nami, ki ne bi vsaj 1x v življenju pomislilo "Kaj, pa če si za prigrizek danes kupim nekaj zdravega in kako prikladno, beljakovinska ploščica bo super izbira". Ampak še zdaleč ni vsaka beljakovinska ploščica zdrava ni dobra izbira.
beljak.ploščice
 
Beljakovinske ploščice danes najdeš že res povsod. Zadnjič sem se prav smejala, že na bencinski pumpi imajo ne vem koliko različnih proteinskih ploščic, razne živilske trgovine so pa itak že nekaj časa založene z njimi.
Ampak PAZI! To, da je na embalaži napisano "baljakovinska", še ne pomeni, da boš pojedla hranljivo malico oz. dober obrok. S pridevnikom beljakovinska so namreč označeni že skoraj vsi produkti, ki imajo več kot 15% beljakovin, in seveda tako malo beljakovin ne pomeni, da gre dejansko za beljakovinsko ploščico, pač pa je ploščica povečini hidratna in polna sladkorjev. Ja, to je ta past beljakovinskih ploščič. Na embalažo napišejo npr. 23% beljakovin, ne napišejo pa kolko ima ta ista ploščica OH in s tem tudi sladkorjev. Ogromno je 70g ploščic, ki vsebujejo celo več kot 20g sladkorja po ploščici, beljakovin pa seveda znatno manj. In takšnim se poskusi IZOGIBATI.
 
Seveda je kapitalistični trg orientiran le na to, da proda čimveč produktov in zato jih mora naredit marketinško zanimive. In ker je vsako leto bolj "in", da si fit in zdrava, te že vsaka reklama želi prepričati, da kupi njihove "beljakovinske" izdelke. Žal pa jih večina to ni! In kaj potem paziti pri izbiri, da bo ploščica zares beljakovinska in bo pomenila zdrav vmesni obrok zate? Glej hranilno vrednost, pri čemer NAJ BO BELJAKOVIN VSAJ TOLIKO (če ne več) KOT OH, SLADKORJEV PA ČIM MANJ. Še najboljše pa je, da izbereš takšno brez dodanega sladkorja!
 
Ja, izbrat zdravo beljakovinsko ploščico je danes postala cela umetnost. Vse za prodajo, toliko manj pa za naše zdravje. Upam, da ti ta objava pride prav pri izbiri!

Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat