SAD Syndrom ali sezonska depresija in pomen telesne vadbe ????

Priznam, tudi sama sem pred časom prvič slišala za "sezonsko depresijo", še manj sem poznala kratico SAD (Seasonal affective Disorder). In kaj sploh je sezonska depresija in zakaj sem se odločila, da pišem o njej ?????

IMG 20200209 090641 copy 2304x1728

Je vrsta depresije, ki se vsako leto pojavi ob istem času (pozimi), prizadene pa bolj pogosto žensko populacijo. Gre za motnjo razpoloženja, ki obsega vsakoletno doživljanje depresivne epizode v zimskih mesecih, ko je manj naravne sončne svetlobe ????. Pri tej obliki se depresija spomladi ali poleti navadno umakne ☀️

Poleg običajnih depresivnih občutkov je za sezonsko depresijo značilna večja potreba po spanju ????, zaradi česar sta jutranje vstajanje in ohranjanje budnosti oteženi. Značilen je tudi povečan tek, zlasti potreba po sladkem ????. Pojavlja se pri desetini ljudi, najpogosteje pri ženskah med tridesetim in štiridesetim letom. Pri petih odstotkih obolelih so simptomi tako hudi, da pomembno okrnijo kakovost življenja, zaradi česar potrebujejo strokovno pomoč. Zimska depresija je pogostejša na območjih, ki ležijo bliže Arktiki (Finska, Aljaska ...).

In zdaj smo pa tam - kako si lahko pomagamo pri SAD sindromu?Ne boš verjela, ampak tudi s treningom ???? Seveda mora biti pravilen in ustrezno izbran, poleg tega pa pomembno vlogo igra prehrana. Če so beljakovine sicer super pomembne za naše telo, pa je pri SAD zgodba nekoliko drugačna - priporočljive so namreč jedi, ki so bogate z ogljikovimi hidrati, saj ti nadomeščajo pomanjkanje serotonina. Obenem je treba uživati čim manj beljakovin ter več svežega sadja ????in zelenjave ????. Tudi gibanje na prostem ⛹️‍♀️ prispeva k dvigu ravni serotonina.

Zato žalost pospravite v predal (še dobro, da bo zime kmalu konec ????), vzemite svoje telo v roke in spremenite življenjski slog - takoj bo vse lažje ????


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat