Prehranski dodatek, ki ga preprosto moraš imeti doma

MagnezijTa prehranski dodatek je....magnezij! O njegovih koristih za naše telo je brezveze izgubljati čas. Sploh zadnja leta se magnezij vse bolj pogosto omenja kot nepogrešljiv dodatek za športnike, pa tudi za neaktivno populacijo. Sama bi magnezij označila kot enega izmed esencialnih mineralov za delovanje našega telesa.

Magnezij je mineral v našem telesu, ki sodeluje v več kot 300 encimskih sistemih, ki so vključeni v sintezo beljakovin, delitev celic, delovanje mišic, živčnih celic in srca, uravnavanje glukoze v krvi ter krvnega tlaka.

Zakaj je magnezij sploh potreben za naše telo?

👉 za energijski metabolizem
👉 delovanje mišic, živčnih celic in srca
👉 uravnavanje glukoze in krvnega tlaka
👉 sodeluje pri ohranjanju zdravih kosti in zob
👉 omogoča delovanje živčnega sistema, ter normalno psihološko delovanje
👉 vzpostavlja elektrolitsko ravnotežje
👉 esencialen za normalno tvorbo DNK in RNK

Kakšen je priporočen dnevni vnos magnezija?

Nekje 375 mg (ženske ga potrebujejo nekoliko manj), odvisen pa je od večih dejavnikov (starosti, obdobja rasti, fizične aktivnosti, nosečnosti ali dojenja, izpostavljenosti stresu, količine zaužite tekočine, uživanja nekaterih zdravil in zdravstvenega stanja).

Da si lažje predstavljaš - v kolikor bi priporočen dnevni vnos želela nadomestiti s prehrano, bi morala kar konkretno pojesti, npr. 2 rezini polnozrnatega kruha, skodelico špinače, 100g ovsenih kosmičev, skodelico dolgozrnatega riža. Kar konkretno, kajne?

Ker je dnevne potrebe magnezija precej težko pokriti, ti vsekakor svetujem dodajanje magnezija - na trgu je veliko različnih magnezijev, zato PAZI pri izbiri. Najbolj biorazpoložjive so organske obike magnezija (magnezijev citrat, magnezijev glukonat, magnezijev aspartat), medtem, ko so anorganske manj razpoložljive (npr. magnezijev oksid - ki je največkrat v dodatkih).

magnezij


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat