Pomanjkanje železa v nosečnosti

Železo je sestavina aktivnih skupin, ki prenašajo kisik in elektrone (hemoglobin, mioglobin, različni encimi). Človeško telo vsebuje 2-4 gramov železa. Pomanjkanje železa, zlasti v nosečnosti, lahko negativno vpliva na fizično zmogljivost, prav tako moti termoregulacijo.

železo v nosečnosti

 Potrebe po železu se v nosečnosti POVEČAJO zaradi sinteze hemoglobina in drugih proteinov, ki vsebujejo železo v materi in plodu. Za plod je potrebnih dodatnih 300 miligramov, za posteljico 50 miligramov ter za biovolumen 450 miligramov železa. Volumen krvi nosečnice se v dobi pričakovanja otroka poveča kar za 40 % in potrebe po večji sintezi hemoglobina so večje. Povprečno ženska potrebuje približno 15 mg železa/dan, v nosečnosti se potrebe podvojijo.

ZNAKI, KI KAŽEJO NA POMANJKANJE ŽELEZA 

- utrujenost,
- izčrpanost
- povečano izpadanje las
- zadihanost
- bleda koža
- krhki nohti
- povečana občutljivost na mraz
- glavoboli
- sindrom nemirnih nog
- depresija

Ali železo v nosečnosti dodajati k prehrani? Enoznačnega odgovora ni, vsekakor pa se o tem pogovori s svojim ginekologom. Vsekakor je preden se začneš posluževati kakršnihkoli dodatkov železa, potrebno natančno poznati vrednost železa v telesu. Prav tako je pomembno, da je potrebno dodatek železa vzeti le z vodo ali sokom, saj pijače, ki vsebujejo beljakovine, preprečujejo njegovo absorpcijo. Največ pa je vredno, da železo pridobiš s prehrano. Velik vir železa v prehrani predstavljajo rdeče meso, puran, sardine jajčni rumenjak, brokoli, špinača.

Vsekakor pa bodi, še posebno v času nosečnosti, pozorna na morebitne znake pomanjkanja železa in ukrepaj pravi čas.


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat