KAKO NAREDITI PRAVILEN UPOGIB TRUPA ("TREBUŠNJAK")?

Verjetno je bila prva reakcija večine izmed vas v smislu "Trebušnjak pa ja znam pravilno narest", ampak v tem prispevku vam bom večini izmed vas miti o "pravilnem" trebušnjaku razbil. Beseda trebušnjak je laična beseda in ker je prav, da vas objave tudi nekaj naučijo, bomo v prihodnje uporabljali izraz upogib trupa. Torej kako torej pravilno izvesti upogib trupa in predvsem KAKO GA NIKAKOR NE IZVESTI :)

IMG 20190817 083144 1024x1365

Slika spodaj kaže NAPAČNO IZVEDEN UPOGIB TRUPA, pri čemer moram poudariti, da večina izmed vadečih, ki jih opazujem na treningih, napako naredi že pri postavitvi v začetni položaj (kakšen je pravilen v nadaljevanju). Glavna NAPAKA pri sami izvedbi vaje pa je v tem, da pride do prekomernega upogiba trupa, in sicer preko kota 30 stopinj. Posledica tega je večja (in hkrati nepotrebna) aktivacija mišic upogibalk kolka, kar posledično pomeni povečan pritisk na ledveni del hrbtenice. Možna kratkoročna posledica: bolečine v križu. Možne dolgoročne posledice: kronične težave s hrbtenico.

IMG 20190817 083055 1024x768

Slika spodaj prikazuje PRAVILNO IZVEDEN UPOGIB TRUPA: zelo pomembno je, da je že začetni položaj pri izvedbi vaje pravilen : uležemo se na hrbet na podlago, stopala so v stiku s podlago v širini kolka do ramen, kolena so pokrčena pod kotom 90 stopinj, zadnjica in hrbtenica sta v stiku s podlago (!), vrat je v podaljšku hrbtenice, roke so v poljubnem položaju (npr. na prsnem košu/za glavo/na kolenih). Izvedba vaje: trup vedno UPOGNEMO SAMO DO KOTA 30 STOPINJ, tako se izognemu nepotrebni kompresiji ledvenega dela hrbtenice.

IMG 20190817 083144 1024x1365

Morda na 1. pogled povsem enostavna vaja, ampak kot ste videli, ni čisto tako. Veliko jih misli, da pri upogibu trupa pa že ne morejo veliko falit in mislijo, da izvajajo pravilnega, pa ga v resnici ne. Posledica nepravilnega pa je poleg nepotrebne obremenitve hrbtenice tudi v manjšem efektu same vaje in posledično manjši obremenitvi mišice r. abdominis, ki je pri vaji aktivirana.

 


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat