Kaj je in kako izračunam svoj bazalni metabolizem?

Bazalni metabolizemBMR ali bazalni metabolizem pomeni energijske potrebe tvojega telesa za njegovo osnovno delovanje. BMR je odvisna od starosti, spola in telesne teže posameznika (moški imajo povprečno več mišic in manj maščobe od žensk, mišice pa so bolj aktivne kot moški, zato so energijske potrebe pri slednjih v osnovi višje).


Kako izračunaš balani metabolizem? Ker vas je večina mojih sledilk in bralk žensk v starosti od 18 do 59 let, bom podala primer formule izračuna za ti dve starostni skupini.


 18-29 let: M (telesna teža) x 14,8 + 487
 30-59 let: M x 8,3 + 846

Vsota pomeni koliko Kcal potrebuje tvoje telo za normalno delovanje. Ampak, ker nismo vse enako aktivne, gre ugotavljanje primernega dnevnega vnosa kalorij še dlje, in sicer je slednje odvisno tudi od stopnje dnevne aktivnosti. Za izračun dnevne porabe Kcal pomnožimo BMR s stopnjo dnevne aktivnosti:

  • pretežno sedeča opravila – množimo z 1,4
  • zmerno aktiven dan (več hoje, lažja fizična dela) – množimo z 1,7
  • fizično naporna opravila – množimo z 2

formula za uspeh

Primer: če imaš 35 let in telesno težo 65 kg ter si zmerno aktivna, bo tvoj izračun sledeč: (65 x 8,3 + 846) x 1,7 = 1977,7 Kcal

Toliko Kcal bi morala zaužiti takšna posameznica dnevno. A to še ni čisto vse. V kolikor bi takšna posameznica opravljala še trening, bi se ta dnevna potreba seveda ustrezno povečala, odvisno od dolžine, predvsem pa intenzitete treninga.

Skrivnostna formula za hujšanje je torej v hrani, njeni količini, izbiri živil in tvojem življenjskem slogu. Ključ je celota!


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat