Bolečina med treningom lahko pomeni nateg mišice

Nateg mišice (ruptura) je ena od najpogostejših poškodb, povezanih s fizičnimi aktivnostmi. Mišica se nategne, ko se mišična tkiva preveč raztegnejo in deformirajo ali ko se zaradi prevelike napetosti natrgajo mišična vlakna.

nateg mišice

VZROKI ZA NASTANEK POŠKODBE:

dvigovanje pretežkih bremen
- nestabilni sklepi med vajo
- slaba tehnika dviganja
- mišična neravnovesja
- vadba v neobičajnem položaju
- prevelik stres na netrenirane mišice.

Dejavniki, ki povečajo možnost pojava te poškodbe: debelost, slaba gibljivost, fizična neaktivnost, slaba splošna pripravljenost ter neogretost.

ZNAKI

Nenadna ostra bolečina na področju poškodbe. V urah, ki sledijo poškodbi, mišično tkivo zateče, postane trdo in občutljivo na dotik. Če je mišica natrgana, se pojavijo modrice in razbarvanje na in okoli poškodovanega območja. Nateg mišic se oceni glede na stopnjo resnosti.

OKREVANJE

V obdobju okrevanja obstaja večja možnost, da se poškodba ponovi. Ljudje pogosto zmotno ocenijo, da se je njihova poškodba zacelila, takoj ko ne čutijo več bolečine, zato prehitro začnejo izvajati preveč pritiska na tkivo, kar privede do ponovne poškodbe.

UKREPANJE PO POŠKODBI

- hlajenje poškodovanega dela (10 min. večkrat dnevno)
- stabilizacija mišice
- kompresija poškodovanega dela
- počitek

Pri rupturi mišice predvsem daj mišici potreben čas celjenja. Poznam namreč ogromno primerov ljudi, ki so prehitro šli ponovno na trening misleč, da je poškodba zaceljena, a žal ni bilo tako in bolečina je prišla nazaj. Potrpežljivost je pri poškodbah božji dar.


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat