ALI LAHKO PREPREČIM NOSEČNIŠKI DIABETES ?????

Veliko mi pišete, ali je možno kaj narediti, da preprečimo nastanek nosečniškega diabetesa. Vedno sem bila mnenja, da je najboljša kurativa dobra preventiva in tako je tudi pri nosečniškemu diabetesu. Kot sem že omenila v eni od prejšnjih objav, veliko vlogo igra genetika (in pa starost), ampak v določeni meri lahko k (ne)nastanku nosečniškega diabetesa prispevate tudi same.

75279173 747964452336767 5793272937926623232 n1

Nekaj koristnih nasvetov za vsak dan:

➡️ UREDITE SI PREHRANO in izbirajte več živil z nižjim glikemičnim indeksom (npr. enostavne ogljikove hidrate zamenjajte s kompleksnimi – namesto bele moke, raje izberite polnozrnato, pirino, ajdovo -, saj le-te vzdržujejo nižjo raven krvnega sladkorja in posledično izboljšujejo občutljivost na inzulin)

➡️ Poskrbite za primerno in zadostno TELESNO AKTIVNOST (gibanje namreč izboljša občutljivost telesa na inzulin, npr. 4 ure gibanja tedensko zmanjša verjetnost za nastanek nosečniškega diabetesa za kar 76%)

➡️ Privoščite si DOVOLJ POČITKA (spočito telo namreč pomeni manjše tveganje za odzivnost na inzulin ter za sladkorno bolezen)

➡️ OPUSTITE KAJENJE (kajenje tveganje za nastanek nosečniškega diabetesa namreč poveča za okoli 50%)

????‍????DOBRO JE VEDETI ➡️ za proizvajanje inzulina – naravnega hormona, ki regulira raven glukoze -, je zadolžena trebušna slinavka, ki ima v času nosečnosti zelo pomembno vlogo - zaradi velike količine hormonov, ki zadržujejo inzulin, mora trebušna slinavka, da bi ga proizvedla dovolj, pošteno ''garati''. Značilno za nosečnost je to, da se iz telesa nosečke odvajajo ravno tisti minerali in vitamini, ki jih slinavka potrebuje za proizvajanje normalne količine inzulina. Zato moramo slednje, da bi preprečili nastanek nosečniškega diabetesa, dodatno vnašati v telo. Poleg kroma, kalija in vitamina B ima zelo pomembno vlogo pri metabolizmu sladkorja tudi MAGNEZIJ. Slednjega je največ v zelenolistni zelenjavi, v polnozrnatih žitih, stročnicah, različnih oreški in soji, zelo bogat vir magnezija pa je tudi naravna mineralna voda Donat Mg. Vredno je razmisliti tudi o magneziju kot dodatki k prehrani, sama sem v nosečnosti uporabljala npr. magnezijev citrat od Doppelherza, ki ima zelo dobro absorbcijo ????


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat