Ali drži, da je vsako sladilo boljše od sladkorja?

SladilaŽivimo v obodbju, ko je postal sladkor zelo nepopularno živilo, če temu lahko rečemo tako. V časih, ko so bile mlade naše mame in očki, še bolj pa v času mladosti naših babic in dedkov, je obstajal le navadni beli sladkor, pa še tega ni bilo v izobilju. Drugi časi, pač.

Danes pa se je slika povsem obrnila. Sladkor je čez noč postal "največji sovražnik" vseh, ki živijo zdravo, izpodrinila so ga številna naravna in umetna sladila, ki jih je na trgu z vsakim dnevom več. In, ker v poplavi teh informacij povprečen človek ne ve več kaj je dobro za naše telo in kaj ne, sem zate pripravila seznam sladil, ki so OK in naj ti služijo kot alternativa belemu (rafiniranemu) sladkorju, ki NI OK:

rsz img 20210316 160338

✅ MED (bogat z vitamini ter antioksidanti; glikemični indeks ima manjši od sladkorja, a vseeno ne pretiravaj s količino)

✅ JAVORJEV SIRUP (prav tako nižji GI kot med ali navadni sladkor, vsebuje antioksidatne ter minerale in vitamine)

✅ KOKOSOV SLADKOR (manj predelan kot navadni sladkor, zato vsebuje veliko hranil, nižji GI, a precej kaloričen - skoraj enako kot sladkor)

✅ STEVIA (lat. stevia rebaudiana; naravno sladilo, brez GI, odličen nadomestek navadnemu sladkorju; uravnava krvni sladkor ter zmanjšuje lakoto in željo po hrani, zato je odlična za hujšanje)

✅ ERITRITOL (naravni nadomestek navadnega sladkorja, brez GI, ne dviga krvnega sladkorja; pridobljen na naraven način z naravnim postopkom fermentacije glukoze)

⁉️ RJAVI SLADKOR, AGAVIN SIRUP (slabši alternativi navadnemu sladkorju, vsebujeta veliko fruktoze in glukoze, posledica je dvig inzulina v krvi; tudi težje prebavljiva)

‼️ PAZI pri izbiri živil z umetnimi sladili (aspartam, sukraloza, saharin, acesulfam K ipd.), saj slednja prelisičijo možgane, da jeste dejansko nekaj sladkega, posledica česar je lahko še večja želja po sladkem.

Vsekakor pa pri sladilih, ki imajo kalorično vrednost (med, javorjev sirup, kokosov sladkor ipd.) pazi na količino, saj ti prevelika količina zagotovo ne bo pomagala pri hujšanju!


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat