Zakaj vedno poudarjam, da je na naših krožnikih veliko premalo rib? Zato, ker so ribe izjemno bogate z visoko kakovostnimi beljakovinami, vsebujejo zdrave maščobe ter imajo nizek glikemični indeks. V bistvu so perfekten obrok .
Zato ti bom danes pokazala kako si lahko v zares kratkem času pripraviš super okusno ribje-zelenjavno kosilo, ki te bo nasitilo, dalo energijo, hkrati pa ne boš zaužila odvečnih kalorij in nezdravih hranil. Če ne veš katero ribo bi pripravila in nisi ekspert (kot denimo tudi jaz nisem 🤣) v pripravi rib, je losos najboljša izbira. Vsekakor je najboljša izbira losos in preverjene ribarnice, a tudi v trgovinah že najdeš zelo kvalitetne zamrznjene primerke.
Lososa spečeš zelo enostavno, daleč najboljši je pečen v ponvi na žlički olivnega olja, če ima kožo, najprej pečeš na koži, da se zapeče, nato še nekaj minut na drugi strani. Indikator, da je losos pripravljen je, da se meso obarva nežno rožnato in je dovolj mehko. Nekateri ga pripravljajo v pečici, a meni ta način ni všeč, saj losos na ta način postane presuh in gre težko po grlu.
Kaj sem naredila za prilogo:
➡️ kvinojo (prodobna proseni kaši, ima nekoliko dimljen okus, je pa zelo zdrava in bogata z beljakovinami ter rudninami, NE VSEBUJE GLUTENA!)
➡️ bučke
➡️ brokoli
➡️ romanesco
➡️ feta sir
➡️ začimbe
Kvinojo skuhaš posebej, nato v ponvi prepražiš zelenjavo z začimbami, vmešaš vanjo že kuhano kvinojo in povrhu narežeš malenkost feta sira za še dodatno sočnost in hranljivost.
Lososa lahko narežeš notri ali pa serviraš poleg priloge, po želji!