V kateri tip postave spadaš?

Verjetno te zelo zanima v kateri tip postave spadaš, zato nujno preberi spodnji tekst.
tip postave
 
Dejstvo je, da sta tako telesna maščoba kot tudi njena porazdelitev po telesu sta vezani na spol in genetiko.Raziskave potrjujejo, da je porazdelitev maščobe za zdravje bolj pomembna kot same količine adipoznosti. Dejavniki, ki določajo, kje na telesu se nabira adipozno tkivo, spadajo tudi genetska predispozicija, starost, spol in vrednost maščobe. Kje se nahaja največ maščobe? Med kožo in mišičnim tkivom (50–70 %). Takšna maščoba se imenuje PODKOŽNA maščoba. Maščoba, ki je pod plastjo mišic in okrog organov, pa se imenuje VISCERALNA maščoba.
 
Razlika med obema vrstama pa je zelo pomembna. Visceralna debelost je povezana s številnimi kardiovaskularnimi težavami in metabolnimi boleznimi. Osebe z veliko količino visceralne maščobe so izpostavljene večjemu tveganju za bolezni, povezane z debelostjo. Pri podkožni maščobi je stopnja tveganja podobna, vendar le, kadar je maščoba centralno porazdeljena, slednje imenujemo centralna debelost, velike količine maščobe nad predelom pasu pa prispevajo k tveganju, povezanim z nabiranjem visceralne maščobe.
 
Verjetno te najbolj zanima v kateri tip postave spadaš - porazdelitev maščobe glede na predel telesa nam namreč daje več tipov postav: 
 
- Androidna porazdelitev se pogosto imenuje postava v obliki JABOLKA

- Ginoidna porazdelitev maščobe se kaže v večjem obsegu nalaganja maščobe v spodnjem predelu telesa (pod pasom). Ta pojav pogosto imenujemo »vzorec ženske porazdelitve maščobe«, postava pa je v obliki oblika hruške 

Predel telesa, kjer se nahaja največ maščobe, je povezan s stopnjo zdravstvenega tveganja. Maščobe, razporejene v zgornjem delu telesa, pa so povezane s hiperinzulinemijo, povišanimi lipidi v krvi in hipertenzijo.

V kateri tip postave spadaš ti?

Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat