×

Obvestilo

Lack of access rights - File 'http:/static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t28/1/16/1f198.png'

Prekomerna telesna maščoba ali tihi ubijalec sodobnega časa

TELESNA SESTAVA je komponenta fizične pripravljenosti in je pomemben del človekovega zdravstvenega profila. Definira se jo kot razmerje med maščobno in nemaščobno maso v telesu,kar pomeni, da je to razmerje bolj relevanten prikaz stanja telesa kot zgolj številka na tehtnici.
telesna maščoba
 
Telesno sestavo najpogosteje opišemo z odstotkom telesne mase, ki jo sestavlja maščoba. Odstotek maščobe se kot zdravstveno tveganje opredeli glede na spol.
 
SI VEDELA? Potreba po telesni maščobi se med moškimi in ženskami razlikuje, saj potrebujejo moški za normalno fiziološko delovanje manj telesne maščobe kot ženske. Slednje jo potrebujemo več zaradi reprodukcije in regulacije endokrinega sistema.
 
MINIMALNA VREDNOST TELESNE MAŠČOBE - potrebujemo jo za normalno homeostazo.

Esencialna vrednost telesne maščobe pri moških znaša med 3 in 5 %. Če pade pod to vrednost, pride do motenj v termoregulaciji metaboličnih funkcij. Pri ženskah minimalna vrednost telesne maščobe običajno znaša med 11 in 14 %, če pade pod to vrednost, lahko to pomeni nastanek oligurije ali amenoreje. Posledično se zmanjša količina estrogena in lahko se poveča tveganje za nastanek osteoporoze.
 
PREBERI SPODNJA DEJSTVA, KI POTRJUJEJO KAKO ŠKODLJIVO JE, ČE IMAŠ TELESNE MAŠČOBE PREVEČ:
 
🆘 Visok krvni pritisk je bolj pogost pri odraslih, ki imajo prekomerno telesno težo, kot pri tistih z zdravo telesno težo
🆘 Debelost je povezana s povišano vrednostjo trigliceridov (krvna maščoba) in z zmanjšanim HDL holesterolom (»dobri holesterol«)
🆘 Ljudje, katerih telesna teža se poveča za 5-9 kg, so dvakrat bolj izpostavljeni pojavu diabetesa tipa II kot tisti, ki se ne zredijo
🆘 Več kot 80 % ljudi z diabetesom je debelih ali ima prekomerno telesno težo
🆘 Prekomerna telesna teža in debelost sta povezani s povečanim tveganjem za nekatere oblike raka (rak debelega črevesja, mehurja, prostate, ledvic in postmenopavzalni rak dojke)
🆘 Ženskam, ki od 18. leta do srednjih leto pridobijo več kot 9 kg, se podvoji možnost postmenopavzalnega raka dojke, v primerjavi s tistimi, katerih teža ostane zmerna
🆘 Nočna apneja (motnja dihanja med spanjem) je bolj pogosta pri predebelih ljudeh
🆘 Pretirana debelost je povezana tudi z astmo
 
Seveda ima maščoba tudi koristno in pomembno vlogo v naših telesih, samo dejstvo pa je, da jo zaužijemo preveč, predvsem tiste slabe, ki vodi v prekomerno telesno težo in kasnejšo debelost. Ukrepaj pravočasno, začni se gibati in iz jedilnika čimbolj črtaj nezdrave maščobe!

Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat