NOSEČNICE, NE POZABIT NA DOVOLJ BELJAKOVIN ????

Nosečnost močno zaznamuje delovanje ženskega telesa, presnovne prilagoditve namreč prinesejo spremembe v potrebah po določenih hranilih, še posebno po beljakovinah, ki so med nosečnostjo (in tudi po porod) za telo izjemno pomembne. Beljakovine namreč uravnavajo celoten proces nosečnosti, poleg tega pa vplivajo na izid nosečnosti, novorojenčevo telesno težo, telesno sestavo ter otrokovo dolgoročno zdravje????

96241896 601510080452142 8008254256136060928 o

Koliko beljakovin naj bi dnevno zaužila nosečka????? Absolutne potrebe po beljakovinah med nosečnostjo se v povprečju gibljejo med 1,2 in 1,5 g na kg telesne teže na dan, če govorimo o povprečni nosečki, to pomeni, da ni pretirano fizično aktivna. V kolikor je govora o fizično aktivni nosečki, je potreba po beljakovinah višja, in sicer nekje med 1,6 in 2 grama/kg telesne teže na dan.

POZOR‼️ Potrebe po beljakovinah za nosečke se stopnjujejo sočasno z rastjo zarodka - WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) tako priporoča višanje dnevnega vnosa beljakovin po trimestrih nosečnosti: v 1. trimestru dodatnih 0,7 grama dnevno, v 2. trimestru dodatnih 9,6 gramov dnevno in v 3. trimestru nekje 31 gramov več beljakovin dnevno.

Kaj pa posledice v primeru pomanjkanja beljakovin med nosečnostjo? Povezano je lahko z višjo stopnjo prezgodnjih porodov, prenizko telesno težo ob rojstvu otroka in z večjim tveganjem za razvoj presnovnih in srčno-žilnih zapletov kasneje v življenju. Malenkost več beljakovin lahko koristi.

Preveč beljakovin med nosečnostjo? Razvoj zarodka je dokaj “presnovno naporen”, saj zasede večino presnovnih kapacitet. Presnova beljakovin je na ta račun “upočasnjena”, zato je pretiran vnos odsvetovan. V primeru pretiranega dnevnega vnosa beljakovin namreč lahko nosečko doletijo podobne posledice kot v primeru njihovega prenizkega dnevnega vnosa.

Torej zdrava mera in izbira kakovostnih beljakovin ????


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat