Kdaj v ciklu je idealen čas za telesno aktivnost?

2021 09 rekreacijaVsak mesec ista pesem...😁 Tistih par dni, ki je za večino bolečih in neprijetnih, bi večina žensk naraje kar izpustila. Veliko punc pa predvsem zanima kdaj v ciklu je najbolj idelalen čas za načrtovanje treninga...?

V prvi vrsti je potrebno opazovanje same sebe, saj je vsaka ženska dejansko zgodba zase. A vendar je opravljenih tudi kup raziskav na to temo, ki ugotavljajo naslednje:

➡️ ČAS OD 1. DNE MENSTRUACIJE DO OVULACIJE - dejansko je to najboljši čas za trening. Zakaj? Takrat je povišan nivo hormona estrogena, ki vpliva na nižjo telesno temperaturo in hitrejšo razgradnjo glikogena, ki je glavni vir naše energije, kadar treniramo. Ta čas je zato najbolj primeren za bolj intenzivne treninge (anaerobne - z utežmi in tudi aerobne - kardio).

➡️ ČAS PO OVULACIJI - v tem obdobju se dvigne nivo hormona progesterona, kar negativno vpliva na samo intenzivnost treninga. Ta čas je zato najbolj primeren za manj intenzivne treninge oz. aktivnosti.

➡️ TEDEN PRED NASTOPOM MENSTRUACIJE - v tem obdobju nivoja obeh hormonov strmo padeta, kar se kaže predvsem v povišanem srčnem utripu in večji frekvenci dihanja. Večina ženske je tedaj tudi napihnjenih in ima, zaradi česar je obdobje pred nastopom menstruacije za treninge najmanj ugodno.

Zapomni pa si nekaj ‼️ Vsaka ženska je zgodba zase in lahko, da zapisano zate ne velja. To boš najbolje ugotovila tako, da si med ciklom nekaj mesecev opazuješ počutje in nivo energije za športno aktivnost, ki jo nato prilagajaj tako, da bo za tvoje telo najbolj ugodno. Največ narediš s tem, da se poslušaš in najdeš idealen trenutek za tvoj trening

telesna aktivnost in cikel


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat