KAJ JE NOSEČNIŠKI DIABETES in ALI LAHKO DOLETI TUDI MENE

Veliko nosečk se po tem, ko zanosi, žal mora spopadat z »nosečniškim diabetesom«. Ko ženska zanosi, se njen organizem prilagodi in razvijajočemu otroku dostavlja dodatno energijo. Maternica izloča hormone, ki poskrbijo, da telo postaja vse bolj odporno na inzulin. Na ta način se raven krvnega sladkorja poviša, včasih žal preveč, kar vodi v nosečniško sladkorno bolezen.

20151231 180835 979x1305 1200x1600

Slednja ogroža tako materi kot tudi otročka, in sicer:

???? poviša tveganje za prezgodnji porod, težak porod oz. porod s carskim rezom,

???? poviša tveganja za vnetje sečnega trakta,

???? poviša tveganje za preklampsijo (simptomi: proteini v urinu, zelo visok krvni pritisk),

???? poviša tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 v obdobju po nosečnosti.

Ali lahko ravnamo PREVENTIVNO in preprečimo nastanek nosečniškega diabetesa ????? LAHKO ( v večini primerov), naštevam par preventivnih ukrepov ????‍♀️

???? zmanjšanje telesne teže v kolikor je ta prekomerna ⬇️

???? vnos zdrave prehrane oz. zdravih hranil ???? (sploh problematična je hrana z visokim % maščob ter sladkorjev).


Pomembno pa je, da se zavedate, da v določenih primerih na nastanek nosečniškega diabetesa pač ne moremo vplivati, saj pomembno vlogo igra genetika in pa starost. A vendarle - prekomerna telesna teža, premalo ali nič telesne aktivnosti in neprimerna prehrana v veliki meri vplivajo na odziv telesa na inzulin, ki skrbi za uravnotežen krvni sladkor ter pospremi sladkor iz krvi v celice. Ko pa se raven inzulina prekomerno poviša, se sistem uravnavanja krvnega sladkorja poruši.

Teža med nosečnostjo je močan napovedovalec tveganja za nastanek diabetesa v nosečnosti, ob tem pa tudi odloča kako nevarna bo bolezen. Primer: če nimate prekomerne telesne teže, imate cca. 3% možnosti za nastanek nosečniškega diabetesa, v primeru prekomerne teže se ta verjetnost podvoji, v primeru občutno povečane teže pa je verjetnost 3-4x višja kot običajno ????

Rada bi povedala še, da izsledki novih raziskav kažejo, da lahko zgodnje preiskave za odkrivanje nosečniške sladkorne bolezni (pri 16 tednih, namesto pri običajnih 24 do 28 tednih nosečnosti) pomembno zmanjšajo možnosti za morebitne zaplete. Morda se v prihodnje kaj spremeni tudi v tem pogledu, bilo bi namreč več kot dobrodošlo ????


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat