Bolečina v hrbtu med ali po trenigu - kaj narediti?

Belečine v hrbtuVečini od nas, ki treniramo v fitnesu, se je vsaj enkrat že zgodilo, da nas je po treningu (ali pa celo med njim) "uščipnilo" v hrbtu.

Razlogi za to so lahko različnega izvora, v večini pa gre za nagnjenost mišičnega tkiva k poškodbam zaradi:

❌ slabe vadbene tehnike

❌ mišičnih neravnovesij

❌ slabe gibljivosti

❌ slabe splošne pripravljenosti

Belečine v hrbtu


Večinoma se zgodi, da ponavljajoče se manjše poškodbe privedejo obremenitve hrbtenične mišice ali poškodbe ligamentov, ki podpirajo hrbtenico. Sčasoma lahko obremenjene mišice in nategnjeni ligamenti povzročijo strukturne spremembe v poziciji hrbtenice, ki povečajo tveganje nadaljnjih poškodb in kronične bolečine.

NE TRENIRAJ Z AKUTNO ALI KRONIČNO BOLEČINO
Akutna in kronična bolečina v hrbtu lahko namreč privede do večje dovzetnosti za nastanek poškodb. Da bi olajšali bolečine v hrbtu, vadeči prilagodijo svoje gibe, na primer držo pri dvigovanju, kar pa privede do dodatnih nepravilnosti ❌ Zaradi spremenjenega načina gibanja zdravo mišično tkivo absorbira dodaten stres, kar dodatno poveča tveganje za poškodbe.


TERAPIJA OB BOLEČINAH 🚑
Na srečo v večini primerov bolečine v hrbtu izginejo po 7- do 10-dnevnem počitku 🛌🏻 Če pa se po izteku tega obdobja bolečine še vedno pojavljajo, je treba poiskati zdravniško pomoč, saj gre lahko za resne poškodbe. Prav tako svetujem obiskati zdravnika, če se začne pojavljati občutek otopelosti ali mravljinčenja udov. Zavedaj se, da protibolečinske tablete NE ZDRAVIJO VZROKA, pač pa le omilijo bolečino. Bolečine v spodnjem delu hrbta so najbolj izčrpavajoča poškodba za osebe, mlajše od 45 let, zato ukrepaj takoj, ko se začnejo pojavljati bolečine, saj lahko tako preprečiš kasnejše kronično obolenje


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat