Ali si vedela, da tvoja postava odvisna tudi od tipa mišičnih vlaken?

Postava je odvisna od mišičnih vlakenVečina vas verjetno še ni slišala, da imamo ljudje različna mišična vlakna. Razporeditev tipov mišičnih vlaken je genetsko določena in je z ničimer ne moremo spreminjati. V določeni skeletni mišici je lahko razporeditev vlaken precej raznolika.

Pravijo, da si športa ne izbereš sam, temveč si šport izbere tebe, kar pomeni, da je nekaterim ljudem namenjen uspeh v določenem športu, drugim pa ne in to ne glede na to kako in koliko se trudijo uspeti. Uspeh pri določenem treningu je v veliki meri odvisen tudi od razporeditve tipov mišičnih vlaken.

Raziskave (biopsije mišic) so potrdile, da imajo ljudje, ki so dobri v šprintih ali aktivnostih z veliko močjo, višje koncentracije hitro trzajočih vlaken v primarnih mišicah, potrebnih za tisto aktivnost. Vzdržljivostni športniki pa imajo v teh mišicah večji delež počasi trzajočih vlaken. Zanimivost: če bi uspešen šprinter in maratonec za en dan zamenjala vlogi, nobeden od njiju ne bi bil zelo uspešen pri aktivnosti drugega.

Pomni: genetska predispozicija je odločilen faktor pri doseganju napredka. Odstotek določenega tipa vlaken v neki mišici je odvisen od glavne naloge te mišice in genetsko določene razporeditve.

20210731 105749 copy 2000x1125

Specifičen trening za neko aktivnost bo povzročil izboljšanja v marsikaterem od fizioloških sistemov kot tudi adaptacije številnih komponent motorične enote, zato bo ta postala vedno bolj podobna želenemu tipu skeletnega tkiva. Tip tkiva pa se nikoli ne bo spremenil. Poenostaljeno to pomeni, da smo kar v veliki meri genetsko omejeni, zato se nikar ne primerjaj s sosedo, ki ima z minimalno truda najlepšo rit in raven trebuh kot dila, tebi pa nikakor ne uspeha, pa treniraš kot nora. Genetsko slabše "obdarjeni" posamezniki bodo npr. lahko trenirali bistveno več kot nekdo, ki je genetsko zelo obdarjen, pa bo slednji-a vseeno morda imel boljše rezultate, tako estetske kot tudi funkcionalne. Žal (ali na srečo) genetike ne moremo spremeniti, lahko pa naredimo nekaj ključnega v našem treningu, in sicer da ga zasnujemo na način, da bo stimuliral tiste mišične skupine našega telesa, ki imajo "pomoč" genetike. Poenostavljeno to pomeni, da nekdo, ki je že v osnovi širok v zgornjem delu telesa, nikakor pa ne more oblikovati zadnjice in nog, lahko z manjpim trudom obdrži ali celo napreduje v moči in mišični masi v zgornjem delu telesa, hkrati pa mora spodnji del telesa trenirati veliko več, da bi ohranil ali celo presegel zdajšnje rezultate.

Spoznali sva, da se res veliko skriva v genetiki, je pa res, da lahko ogromno narediš s pravilno izbiro treninga, takšnega, ki bo optimalen tudi glede na tvoj tip mišičnih vlaken.


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat