ALARM - nosečkin dnevnik: "Spet me boli križ" ????

Skoraj ni je srečnice nosečnice, ki se ni vsaj enkrat spopadala z mučno bolečino v križu. Bolečine v vseh položajih, iskanje udobnega položaja, ob tem pa še breme nosečniškega trebuha, ubadanje s starejšim mulcem in pa po možnosti še nosečniške slabosti. Nosečke, vam je kaj znano?????

87811642 556151904987960 13831486910234624 o

In kje tiči vzrok ????? Raziskave kažejo, da so bolečine pred nosečnostjo poleg različnih poškodb hrbtenice in medenice eden izmed glavnih dejavnikov tveganja."Krivec" ???? hormon relaksin. Vzrok za bolečine je skupen vsem nosečnicam, in sicer gre za spremenjeno hormonsko ravnovesje z »glavnim akterjem« hormonom relaksinom. A zavedajmo se, da brez njega porod po naravni poti ne bi bil mogoč.

Hormon relaksin sprošča vezi med medeničnimi sklepi (sakroiliakalni sklepi). Ti sklepi postanejo ohlapnejši z namenom, da omogočijo plodu lažji prehod skozi ožine porodnega kanala med porodom. Prav ta ohlapnost vezi v predelu medenice pa, skupaj s povečano telesno težo med nosečnostjo, izdatno obremenita sklepe, vezi in mišice. Posledično se spremenijo drža, način hoje in mišično ravnotežje v predelu medenice in kolkov ????

Pojavijo se bolečine v predelu ritnic, hrbta, presredka, kolkov in v stegnih. Kot mogoč vzrok za posebej motečo bolečino v zadnjem trimesečju (ki se lahko zelo neprijetno širi vse do prstov na nogi, kateri so tudi omrtvičeni oz. jih mravljinči), navajajo neposredni pritisk glavice ploda na ishiadični živec v medenici in draženje ishiadičnega živca zaradi otekanja mehkih tkiv v predelu ritnice.

Bolečine se navadno pojavijo že pred 12. tednom nosečnosti, najpogosteje pa v 5. oziroma 6. mesecu nosečnosti, dobra plat vsega pa je, da v veliko primerih bolečine v križu po porodu same izzvenijo ????. A še zdaleč ne pri vseh, tudi po porodu imajo nekatere mamice namreč hude probleme z bolečinami v križu. Bolečina predstavlja tveganje predvsem v primeru, ko je govora o hudem zdrsu medvretenčne ploščice (t.i. hernija diska), ko je živec utesnjen in se lahko pojavijo hude deformacije le-tega.

Kako si pomagati vsak dan ????? izjemno pomembna pri bolečinah v križu v času nosečnosti (in tudi po porodu) je preventiva in pa odprava oziroma zminimiziranje nepravilnih vsakodnevnih položajev, ko je ledveni del hrbtenice pod velikim pritiskom.


Mnenja in ocene

Še ni ocenjeno

Instagram & Youtube

Youtube icon

 

Facebook

Prijava na novice

misli certifikat